"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





XII. Falunapok Jászladányon – 2010. július 2-3.

 

 

 
Jászladány Nagyközség Önkormányzata A XII. Jászladányi Falunapok címmel nyújtott be sikeres pályázatot, a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete által meghirdetett Leader Rendezvény jogcímre. A pályázat elsődleges, átfogó célja a település és kistérség vonzerejének és turizmusának erősítése volt. A sikeres pályázat során a település 1 881 400 Ft-ot kapott a falunap megrendezésére.
 
2010. július elején immár 12. alkalommal került hagyományosan megrendezésre a falunap.
 
  
Sárközi János Jász lányok című kiállításának megnyitójával vette kezdetét a jászladányi falunap július 2-án pénteken.A fotósnak mintegy negyven felvétele mutatta be a jász lányokat pólyás koruktól nagylánnyá cseperedésükig.
 
A fotókiállítás megnyitója után sor került három fiatal alkotó, Gecse Alexandra, Kun Annamária és Verebélyi Viktor festményeinek és grafikáinak bemutatására is. A rendezvénysorozat idei eseményén minden generáció megtalálta a kellemes és értelmes kikapcsolódást.
 
 
A rendezvényen fő hangsúlyt kapott a jász és népi kultúrák megjelenítésén keresztül a közösségfejlesztés és a lokálpatriotizmus erősítése és az élhetőbb település biztosítása. A programok, emellett kiemelt figyelmet szántak a gyermek és ifjúsági korosztálynak, a családoknak és a településekről elszármazottaknak.
 
A bemutatásra került Száz év Ladány című kiállítás, a Művelődési Ház saját kiállítása. A település „közművelődési szakemberei” lefényképezték és kinagyították a fellelhető iskolatablókat, emellett a helyi lakosság otthonról hozott csoportképei kerültek kiállításra. emlékkönyv, amely felöleli a helyiek elmúlt 100 esztendejét.
 
 Számos civil szervezet és szakmai kiállító képviseltette magát a rendezvényen, tevékenységükkel gazdagítva az esemény programjait: Vincze Dániel keramikus, Vas Attila művészjelölt, Nagy Károlyné népviseleti ékszerkészítő, Gyermekek Mosolyáért Alapítvány –kisvonatozás, Csillogó Szemekért Alapítvány – játszóház, Jászsági Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálat – játszóház. A rendezvény első napjától, új programelemként, folyamatosan üzemelt a Gólsátor és az Ifjúsági sátor, ahol a fiatalok önszerveződően különböző szabadidős eseményeket folytattak le (Tekerj Ladány, Break és kerékpáros zsonglőr bemutatók, stb.), ezzel is erősítve saját közösségeiket.
 
Az Ifjúsági sátorban karaoke, és filmvetítésre is sor került. A falunapokon a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesületének standja szombaton 11:00-14:00 óráig állt rendelkezésre a rendezvényre kilátogatók számára.
 
A rendezvényen két autós iskola is képviseltette magát, akik, többek között, ütközés szimulátort, részegszemüveget hoztak kipróbálásra az érdeklődőknek. Ehhez kapcsolódott a rendőrség Bűnmegelőzési kiállítása is.
 
 
 
A kirakodóvásár árusai az értékesítés mellett, bemutatták mesterségüket is. Citerakészítő, tarisznyakészítő, fazekas, gyöngyfűző, fa és tökfaragó mesterek élesztették fel az elfeledett szakmák hagyományait.
 
Jászladány Nagyközség Önkormányzata környezettudatossági totóval hívta fel a rendezvényen a lakosság figyelmét e fontos területre, az itt elért eredmények alapján, azok a játékosok akik legjobban szerepeltek, a rendezvény támogatói által biztosított ajándékcsomagokat vehették át.
 
Családi és gyermek programok széles választéka jelentett értelmes és élvezetes kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak egyaránt: vasútmodell kiállítás, ügyességi négy próbán szerezhettek zsetont a gyerekek a falunéző kisvonatra; emellett Lúdas Matyi című bábszínház várta a gyerekeket; megrendezésre került a II. ladányi motoros felvonulás.
 
A tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita előadásában az operett gála illetve a Made in Hungaria musical táncprodukció az elhúzódó erős esőzés következtében a Művelődési Ház 250 férőhelyes színháztermében valósult meg.
 
 
 
Sajnálatos módon a Made in Hungária produkció ideje alatt érkezett, egy hatalmas erejű vihar, amely nem csak a külső rendezvényhelyszínt pusztított el, hanem a település egészében okozott hatalmas károkat: ősfák dőltek ki autókra és emberekre egyaránt, épületek tetőszerkezetei rongálódtak meg.
 
 

A beszámoló letölhető: ITT

 

 








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem