"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





Jászsági Randevú 2010 

   
 
 
Jászapátin 28 évvel ezelőtt kezdődött el a Jászsági randevúk sorozata. Mihályi Béla keramikus művész, a város szülötte kezdeményezte, hogy nagy nyári kulturális rendezvénnyel ünnepeljen a város, ahol neves művészek lépnek fel. A kezdeményezésnek sok támogatója akadt, s minden nyáron sorra is került a mára már több naposra bővült rendezvény.
 
A „Jászsági Randevú” Jászapáti 2010 rendezvényt Jászapáti Város Önkormányzata partnerek bevonásával rendezte meg.
 
  
 
A Rendezvényre az Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesületéhez az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetéből támogatási igénnyel. A támogatás mértéke: 2 667 000 Ft.
 
A Rendezvény központi helyszíne a Városi Sportpálya volt, ahol felállítottak egy 50m2-es fedett színpadot. 2010. augusztus 19. napi programok: 9 órától egész délelőtt a gyermekeknek rendeztek előadást (bohóc műsor: Puding és Palacsinta) és kézműves foglalkozásokat (bőrműves, fafaragó, szalmafonás, hímzés, textilkép-készítés, mézeskalács díszítés).
 
  
Kreatív vetélkedő keretében dinnyefaragás szerepelt a programban, összekapcsolva egy játékos vetélkedővel a dinnyéről. A délelőtti kézműves foglalkozások végére elkezdtek érkezni a nyugdíjasok, s mivel igen érdekes és sokuk számára régen ismert, de nem gyakorolt mesterségek is felvonultak, először a mesterségek asztalait keresték fel sokan, majd 12 órára közel 300 vendég érkezett meg. Aköszöntő és technikai tájékoztató után elkezdődött a program. A vendégek számára ebédre 300 adag babgulyást szolgáltak fel színvonalas, kulturált körülmények között.
 
  
 
A Rendezvény első napjának programjában szerepelt a Jászsági nyugdíjas közösségek találkozója, melyen valamennyi érintett település képviseltette magát.
 
A Kalandozó Jászok hangszeres és szólóénekes csoport következett. Műsorukat két blokkban adták elő, mely muzsikaszó alatt folyt az ebédelés. A műsort a Rácz Aladár Zeneiskola végzett tanulóiból álló együttes alkotja, akik szórakoztató és népzenei összeállítással köszöntötték a megjelenteket. Hangulatos muzsikájuk elismerést váltott ki a hallgatóságból. 15 órától Sülyi Károly énekes és barátai, Farkas Rozika énekes és Váradi Vilmos billentyűs adtak fergeteges műsort.
 
A közönség az ismert nóta és operett slágereket együtt énekelte az előadókkal. Nagy tapsot kapott a hangulatos összeállítás. Ezt követően 16 órától jászapáti, jászkiséri jászberényi és jászalsószentgyörgyi modern tánccsoportok adtak elő szívvel-lélekkel bemutatott produkciót, mely a több generációs különbség ellenére is tetszett a nyugdíjas közönségnek.
 
17 órától a Szigetújfalusi Sramli zenekar minden műfajt felvonultató fergeteges műsora hangzott el, melyet a közönség méltán nagy, szüntelen tapssal jutalmazott.
 
Az esti program előtt a családtagok és a város vezetői koszorúkat helyeztek el Mihály Béla emléktáblájánál a sportöltöző falán. Mihály Béla volt az egyik kezdeményezője a Jászsági Randevú rendezvénysorozatának. 19 órától kezdődött a fiataloknak szóló program. Elsőként a helyi amatőrök mutatkoztak be a színpadon , majd a Cozombolis, SP, zárásként pedig 23 órától az Abba Sisters lépett a közönség elé.
 
2010. augusztus 20. napi programok: Délelőtt 10 órakor ünnepi szentmise volt a római katolikus templomban, majd ezt követően 11 órakor a templom előtti István király parkban került sor a városi ünnepségre. Az ünnepi beszédet követően került sor a városi kitűntetések átadására, majd az új kenyér megszentelésére, és megszegésére.
 
16 órakor a sportpályán lévő színpadon folytatódtak a programok a helyi amatőr csoportok műsoraival, majd 19 órától a Dumaszínház két tagja – Lorán Barnabás és Beliczai Balázs – nevettette meg a több száz fős közönséget.
 
 
20 órakor „Fizetek főúr!”címmel humor–nóta–operett–műsorral lépett fel a Száguldó Orfeum társulat. Az államalapítás ünnepét méltó módon fejeztük be a Panna kútjánál, ahol több ezer ember élvezte a 22 óra 30 perckor induló színes, látványos tűzijátékot.
 
Az idei Rendezvény sikereként a 37 éves hagyománnyal rendelkező Jászsági Randevú továbbra is betölti, illetve erősíti szerepét a Jászapátin élő, az elszármazott és idelátogató emberekben. Az idei rendezvényen az együttműködés és az összefogás erényei markánsan megjelentek. A Jászsági Randevú iránti igény erősödött, újabb igények, javaslatok születtek fejlesztéséhez, a továbblépéshez.
 
 
 
A beszámoló letölthető: ITT

-------------------------------------








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem