"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





Megvalósult a Szent Erzsébet sétány zöldfelületi rehabilitációja

 

Az ÚMVP III. tengely első pályázati felhívása négy jogcíme esetében a Jászságból 28 kérelem érkezett be. Az Irányító Hatóság döntését követően, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2009. szeptember végével 15 nyertes projektgazda adta meg a támogatási határozatot. Ilyen határozatot kapott Jászjákóhalma Község Önkormányzata is. A település az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében Falumegújítás- és fejlesztésre nyújtott be pályázatot a Szent Erzsébet sétány zöldfelületi rehabilitációja projekt megvalósítása. A település önkormányzata 19 909 259 forint támogatásban részesült.

 

A fejlesztés a pályázatban foglaltak alapján sikeresen megvalósult, amely a település központjában elhelyezkedő sétány felújítására és térszerkezeti kapcsolatainak tisztázására irányult. Turisztikai szempontból is meghatározó a település központjában található Szent Jakabról elnevezett plébániatemplom.

A templom környezete megszépült, ezért a távolabbról érkezők számára még vonzóbb lehet Jászjákóhalma. A beruházás során a sétány műemléktéglából kirakott járófelülettel, kandeláberekkel, egyedi díszítésű, fából készült padokkal, rózsabokrokkal, örökzöldekkel készült el, és a hozzá kapcsolódó térkialakításoknak köszönhetően – harmonikusan illeszkedik a településképbe.

Újjáépítették a plébánia sétánnyal határos kerítését, és a névadó, Szent Erzsébetet megörökítő emlékoszlop is a terület része lett. Többek között a régi lépcsők felhasználásával megújult az altemplom környezete, valamint a templom Fő út felőli oldalán a Bánkódó Krisztus szobor, a Feszület, valamint az ott húzódó járdaszakasz is átalakult.

2009. november 21-én ünnepélyes keretek között lerakták a sétány alapkövét, idén márciusban pedig elkezdődtek a munkálatok, a kivitelezést egy helyi cég végezte. László Attila, jászjókóhalmai vállalkozó sokakkal együtt személyes ügyként kezelte a beruházást, amit közel 3 millió forint értékű többletmunka térítésmentes elvégzésével is bizonyított.

 

2010. június 25-én tartották a sétány felavatását, ahol a szentmisét dr. Katona István egri püspök celebrálta. A templom melletti felújított sétány avatására is a templomban került sor a zuhogó eső miatt. dr. Katona István püspök atya felszentelte a sétányt, valamint a Szent Erzsébet arcát megjelenítő emlékművet.


A beszámoló letölthető!








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem