"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





  Jászárokszállási templom homlokzat felújítása

 

A közelmúltban befejezett Templom homlokzatának felújítása címet viselő fejlesztés ÚMVP IV. tengely Természeti és Kulturális örökség megőrzése célterületben nyert 80 százalékos támogatás mellett közel 4 millió Ft-ot a Jászárokszállási Római Katolikus Egyházközség.

   

Jászárokszállásnak egyik legfontosabb öröksége a Római Katolikus Templom, melyet 1700-as években építettek, első és legfontosabb feladat az épület megóvása, hogy az utókor is megcsodálhassa régi korok építészeti munkáját. A Jászárokszállási Római Katolikus Templom a város központjában található, a közösség számár kiemelkedően fontos épület. Belső felújítása jelentős beruházással már megtörtént, ahogy a kőlábazat felújítása is. A külső oldalfalak helyreállítása azonban sürgős megoldást várt.

 

 

Célként fogalmazta meg az Egyházközség a műemlékek, szellemei és történelmi örökség megóvását. A projekt megvalósulásának célcsoportja elsősorban a helyi lakosság volt, hisz mindannyiuk közös érdeke az igényes szép környezet, a városkép szépítése.


A fejlesztés keretében a térségre jellemző történelmi és építészeti értékeket megőrző templom homlokzata került felújításra. Az északi- keleti és déli homlokzaton részleges vakolatjavítás történt meg 60 %-ban. A homlokzat további részein a vakolat teljes eltávolításra került 2m-es magasságban. A régi falat sók és salétrom közömbösítésére ólommentes folyadékkal kezelték, és egy alapvakolatot vittek fel, ami víztaszító, páraáteresztő.

  

A beszámoló letölthető: ITT








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem