"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"






XVI. Jász Világtalálkozó
 

 

 
Jászágó községben a XVI. Jász Világtalálkozót a Község Önkormányzat és a Jászok Egyesülete közösen rendezte meg. A felmerülő költségeket Jászágó Községi Önkormányzata, a Jászok Egyesülete, az Ágóiak Baráti Egyesülete, az OTP Bank Nyrt, a Jászok Önkormányzati Szövetsége, a Jászsági Többcélú Társulás, Jászsági Egyesületek, Dr. Dobos László valamint más magán személyek adományai és pályázatok biztosították.
 
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER keretében igénybe vehető támogatásnak köszönhetően Jászágó Község Önkormányzata és az Ágóiak Baráti Egyesülete plusz támogatást kapott a XVI. alkalommal megrendezésre kerülő Jász Világtalálkozó színvonalas megrendezéséhez.
 
A Jász Világtalálkozó rendezvényét folyamatosan évről-évre rendezi meg valamelyik jász település.Az előkészületi munkálatok már 2009 márciusában megkezdődtek. Rendszeresen megbeszéléseket tartottak a szervezők, ahová a településsel kapcsolatban álló gazdasági egységek vezetőit, baráti egyesületek tagjait, községünkből elszármazottakat is meghívták. Ezen összejöveteleken elhangzott illetve hozzánk eljuttatott javaslatokat figyelembe véve került kiválasztásra a rendezvény időpontjaként 2010. június 11-12-13. lett. Ezen dátumsorozat harmadik napja egybeesett a községi búcsú napjával, ami azért is fontos, mert ilyenkor nagyon sokan látogatnak haza, ezért is találták alkalmasnak ezen időpontot e nagy hagyományokkal rendelkező eseménynek a szervezők.
 
A rendezvénynek a Polgármesteri Hivatal előtti park területe adott otthont, a vasárnapi rendezvénynek a focipálya adott helyet.A fesztiválon napsütéses, meleg idő várta a nagyszámú megjelenteket. A rendezvény pénteken reggel kezdődött ünnepi szentmisével és a négyszállási iskolának, az ott élő embereknek, tanítóknak és tanulók emlékére állított kő avatásával. Az ünnepélyes megnyitó 14 órakor kezdődött, a rendezvényt Fejér Andor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Ezt követően pedig különböző kiállítások kerültek megnyitásra a Művelődési Házban. Este Utcabál, néptánc fellépések a Tihanyi Vándorszínpad szórakoztatta a vendégeket.
 
A színpadtól jobbra sikerült a „Jászság” faháza mellett a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete ÚMVP standjét felállítani, amely a rendezvény egyik kiemelt helyszíne volt. A világtalálkozón a JKHK Egyesületének standja pénteken 1500-1930 óráig állt rendelkezésre a rendezvényre kilátogatók számára. Szombati napon is sok színes programmal várták az odalátogatókat: 1130-kor kezdődött a XVI. világtalálkozó díszünnepsége, Mozsár Lászlóné Jászágó polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

13.30-kor „Az én falum: Jászágó” című rajzpályázat eredményhirdetése volt, melyre 5 ajándékcsomaggal kedveskedett a JKHK Egyesülete.
A megrendezett vigadalmi napokon az ÚMVP standos programok mellett számos program és kiállítás várta a résztvevőket, többek között nagy sikert aratott gyermekek fellépései, illetve a helyi csoportok műsorai.

 
Lovaskocsival, helyi viseletben, vagy éppen biciklivel vonultak fel a jász települések képviselői. Nemcsak 21 magyar, de erdélyi és svájci testvértelepülésekről is érkeztek vendégek.

Este Puding és Palacsinta bohócok zenés műsora várta a gyerekeket utána hastáncműsor, majd a Palcsó Tamás lépett fel. Sztárvendégek Polyák Lilla és Homonnay Zsolt volt. Záró akkordként Disco dj Somával.

 

A Jász Világtalálkozó harmadik napjának eseményeire az Ágóiak Baráti Egyesülete nyújtott be pályázatot. A programok reggel 9-től kezdődtek: tűzoltó ügyességi verseny, főzőversennyel. Délután Csikó Szabolcs és Horváth János (kiscsillag) lépett fel, majd „Jászsági viseletek régen és ma” divatbemutatót tartottak a sportpályánál felállított színpadon. A program Karusszel fogathajtással zárult.

 

A beszámoló letölthető: ITT

 

 


 








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem