"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





„PÜNKÖSDÖLÉS ALATTYÁNON”

 

 

A helyi termékek, tradicionális tevékenységek bemutatásával keltették fel az emberek érdeklődését a helyi termékek, régi mesterségek iránt. A kézműves foglalkozás és a virtusvetélkedő is a hagyományok felelevenítését, tovább vitelét szolgálta. A Falunap előkészítése és lebonyolítása során széleskörű együttműködés valósult meg, összefogott a falu. A szórakozáson, kellemes kikapcsolódáson kívül a programoknak közösségteremtő jelentősége is volt. 

2012. június 2-án került megrendezésre Alattyán Község Önkormányzata által benyújtott a vidékfejlesztési miniszter 76/2011. (VII. 29.) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatások részletes feltételeiről felhívás keretein belül a „Pünkösdölés Alattyánon” című rendezvény. A rendezvény a Futballpályán került megrendezésre, ahol közel 600 fő jelent meg, képviseltette magát a falu apraja-nagyja, valamint a szomszéd településekről is jöttek érdeklődők, akik térítésmentesen nézhették meg a színpadi produkciókat, kellemesen tölthettek el egy szép napot. Nem először került megrendezésre az esemény, hiszen korábban „Szent Mihály napi találkozások” néven már ünnepelt a falu.

 

 

 

 

A program keretében bemutatásra kerültek helyi termékek, helyi, népi hagyományon alapuló mesterségek, tradicionális tevékenységek is. Található voltak a standokon pékáru (kenyér, péksütemény); hentesáru (szalámi, kolbász, tepertő); száraztészta; méz; zöldségfélék; savanyúság, sajt. Megtekinthető volt a rendezvény keretében a kovácsmesterség, kovácsműhely, a Helytörténeti Kör kiállításának keretében a tradicionális tevékenységek eszközei (kenyérsütés, disznóvágás, száraztészta készítés stb.) is.

 

 

A nap folyamán falmászás, íjászat, ugráló vár, egészség-sátor várták az idelátogatókat. A rendezvény 9 órakor kezdődőt a pünkösdi főzőversennyel, ezzel egy időben megkezdődtek a helyi termékek bemutatója is, ahol bemutatásra kerültek a helyi, népi hagyományokon alapuló mesterségek, mint kovácsmesterség és kovácsműhely, pékmesterség és mobil látványpékség. 10 órakor kinyitott a Gecse Árpád Helytörténeti Kör, valamint a Gecse Árpád. Szintén 10 órai kezdettel megkezdődött a Pünkösd Kupa kispályás mérkőzés is.

 

Fél 11-kor kezdődött a kézműves foglalkozás, ahol a gyerekek rongybabát készíthettek, lufit hajtogathattak, valamint kipróbálhatták a só kerámiázást is. 12 órai kezdettel jó ebédhez szólt a nóta Horváth Sándor prímás és zenekara kíséretében Bárkányi Adrienn magyar nótákat énekelt. Miután mindenki jól lakott a szakácsok főztje értékelésre került. A kalóriák ledolgozásaként ezt követően virtusverseny került megrendezésre gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 15 órai kezdettel Dalmadi Tiborné polgármester, Pócs János Országgyűlési képviselő Úr, Borbás Ferenc regnáló Jászkapitány Úr köszöntője után megkezdődtek a színpadi produkciók.

 

 

Ezt követően átadásra került az Alattyán Községért Díj, amit Dr. Mosonyi Sándor, az Alattyán Községért Alapítvány Kuratóriumának elnöke adta át egyéni kategóriában Menyhárt Alajosné községi védőnő, csoportos kategóriában a Tukacs Család kapta az elismerést.

 

15:30-tól megkezdődtek a szórakoztató műsorok a színpadon:

-          Helyi óvodások tánca (néptánc, tengerésztánc)

-          Alattyáni Aranyalkony Nyugdíjas Klub férfi kórusa katonadalokat énekelt,

-          Aranyalkony Nyugdíjas Klub „Bezzegamamik” tánccsoportja country-táncot adott elő,

-          Móczó Lilla citerán játszott,

-          A Jászberényi Nefertiti hastánc klub produkciója,

-          A Jászteleki Akácvirág Dalkör jászsági dalokat énekelt,

-          Az „Együtt-Egymásért” Roma Nemzetiségi Klub „Rajbaba” csoportja cigánytáncot adott elő,

-          Burai Zsolt hegedűn játszott,

-          Földvári Viktória pop-számokat adott elő,

-          Dance-Fitness táncosainak produkciója,

-          Gonda Vivien énekelt,

-          A helyi Zumba-tánccsoport előadása Mosonyiné Sülyi Judit vezetésével,

-          A férfi kórus lakodalmas dalokat énekelt.

 

A rendezvény zárásaként Liska János Máté Péter dalokat énekelt, majd 21 órai kezdettel az Etna zenekar pörgette fel a hangulatot.

 

 

 

 

 








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem