"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





III. Tarlófesztivál Jászfényszarun
 

 

 
Jászfényszaru Város Önkormányzata a 122/2009. (IX.17.) FVM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER rendezvények keretében, sikeresen pályázott a III. TarlófesztiválJászfényszaruncímű rendezvény megrendezésére, melynek köszönhetően 2.498.200,- Ft támogatási összegből szervezhették meg az eseményt.
 
A rendezvény 2010. július 31-én (szombat) 9.00-20.00 között a 32-es főút körforgalmi csomó-pontjának baloldalán került megrendezésre. Nem sokkal 9 óra után Bordásné Kovács Katalin a fesztivál háziasszonya köszöntötte a megjelenteket, köztük Dobos Gergely jászkapitányt, a megjelent vendég polgármestereket, a szlovén küldöttséget, és a versenyző csapatokat.
 
 
A köszöntő után átadta Győriné dr. Czeglédi Márta polgármesternek a szót, hogy nyissa meg a rendezvényt. A polgár- mesterasszony hangsúlyozta, hogy a település életében ezelőtt és jelenleg is fontos szerepet töltött be a mezőgazdaság. A kenyérnek való búza betakarítása ma is ünnep. A Tarlófesztivál a gazdálkodók, a hagyomány, a kultúra ünnepe Jászfényszarun. A versenyző csapatoknak sok sikert és nemes versengést kívánt és megnyitotta rendezvényt. 
 
A délelőtt megrendezett Tarló Hétpróba bálaépítő és ügyességi versenyt a helyi Tarló-Team csapata nyerte meg. A hivatalos vetélkedő után a közönség is élt a lehetőséggel és kipróbálta az ekefejt hajítást, a szalmahúzó gamóval való célba dobást, a bála görgetést.
 
A gasztronómia jegyében a Fényszaruiak Baráti Egyesülete a III. Tarlófesztiválhoz kapcsolódóan „Aratóétel főzőverseny”-t hirdetett. Az egy tál ételnek levesféleségnek kellett lenni. A benevezett csapatok a fesztivál részvevőinek kóstoló jegyet is adtak.
Az aratóétel főzőverseny aranyérmét egy helyi fiatal szakács, Folyó Gábor kaszás levesével.
 
A Tarlófesztiválhoz kapcsolódóan a Fényszaruiak Baráti Egyesülete kenyérsütő versenyt hirdetett. Nevezni odahaza kemencében, sütőben, kenyérsütőgépben készült házikenyérrel lehetett.
 
A színpadon a fesztivál jellegéhez és hangulatához hű folklór műsort láthatott a közönség. Méltán aratott sikert a szuhafői, pusztamonostori és helyi népdalkör dalai, a helyi Napsugár Ifjúsági Színpad által előadott Hagymási Imre: Póruljárt uraság című komédiája.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A közép korosztályt tömörítő herédiek szép kosztümös néptánca, is sok érdeklődött vonzott. A másnapi II. Fogathajtó Verseny beharangozását is szolgálta, a fogathajtók látványos négyes fogat és pónifogat bemutatója. A nap folyamán sétakocsikázásra és lovagolásra is volt igény. A FÉBE Szűcs Mihály Huszárbandérium hét lovasa a tőlük megszokott színvonalas bemutatóval szórakoztatta a közönséget. A Cerknica városából érkezett szlovén hagyományőrzők a XIX század western világába röpített vissza bennünket. A forgótáras koltok és puskák egyre sűrűbben sült el, így nőt a halottak száma, melynek igazán a temetkezési vállalkozó örült.
 
A Zagyvabanda profi előadása, vérbő népzenéje és a táncosok bemutatója a nagysátorban jó hangulatot varázsolt. A nézők egy része velük énekelt, míg mások táncra is perdűltek. Király Viktor rajongóinak 10 percig dedikálta fényképét.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kísérő programok is sok érdeklődött vonzottak. A kézműves sátorban Kerepesi Gábor kuncsorbai fiatalember zöldségszobrász kompozícióit csodálhatták meg az érdeklődők. Lajkóné Tanczikó Tünde és leányainál a kisebbek találtak kézműves elfoglaltságot. A településen dolgozó óvónők felügyelték a szalma játszótért, ismét lehetett bújócskázni a szalma bálák között. Az állatsimogatónál Ördögék szép két kisbornyúja is vonzotta a gyerekeket. A kiscsikókat is sokan megnézték. Jászberényi származású Bácskai János isaszegi lakos fajtiszta komondoráról is sok száz fotó készült.
 
A tarlóhoz régen a mézelő tisztesfű is hozzátartozott. A helyi termékek sátrában kóstolni és vásárolni lehetett Koncsikék mézéből. A búzából liszt készül a lisztből finom kalács és sütemény. Pető Lászlóné Sándor Katalin rostélyos és mézeskalácsa mindenkinek ízlett és gyorsan fogyott is. A boldogiak kemencében sült rétese, az alattyáni pékfiúk helyszínen kenyértésztából készült tejfölös lángosát is sokan dicsérték. Ézsiás István gazdaságából az illatos sárga és a szép piros görögdinnyét lehetett kóstolni és vásárolni is.
 
Az aratás során használt gépek kiállításán többek között Bordás Ferenc 45 éves 3011-es Zetor traktorjának is nagy sikere volt a gyerekek körében.

  A beszámoló letölethető: ITT.

 

 








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem