"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa"





Jászszentandrás: közösségi helyiség kialakítása falusi szálláshelyen

 

Családias légkörre, tiszta levegőre, minőségi szolgáltatásokra, barátságos emberekre vágyik? Ha ilyen elképzelései vannak a nyugodt pihenésről, akkor el kell látogatnia Jászszentandrásra. A varázslatos kis faluban Kókainé Balla Katalin szálláshelyein vendégül látja Önt és családját. A közelmúltban befejezett Szálláshelyen közösségi helyiség kialakítása címet viselő fejlesztés ÚMVP III. tengely turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímben nyert 60 százalékos támogatás mellett több mint 2 millió forintot.

 

Jászszentandrás az Alföld északi részén, a Jászságban, Heves és Jászapáti között található, közel a Mátraaljához. A kb. 2600 lakosú csendes kis település a 31-es számú közúton, valamint a 3228j. sz. bekötőúton közelíthető meg. A nyugodt faluban valósulhatott meg egy közösségi helyiség kialakítását célul kitűző projekt. Kókainé Balla Katalin projektgazda, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében nyert támogatással, valamint saját erővel, mintegy 3 millió forint értékű fejlesztést valósított meg idén tavasszal. Jászszentandrás egyik vonzereje a termálvíz, de ez önmagában már nem elegendő ahhoz, hogy vendégeket csalogassanak a kis faluba. Az itt élők rájöttek, hogy ha nem kapcsolnak a termálvízhez kiegészítő szolgáltatásokat, a meglévő vendégkörük is elmaradhat, ezért keresik a különböző fejlesztési lehetőségeket, valamint a pályázati lehetőségeket terveik megvalósításához.

A projektgazda otthonosan mozog a pályázatok világában, hiszen a térségben korábban működő „Jász-Sarokpont” Összefogás a Térség Jövőjéért LEADER+ Akciócsoport pályázati felhívására is készített pályázatot, melynek keretén belül egy bemutató termet hozott létre Jászszentandráson. A közelmúltban vásárolt tanyát családi erővel felújították, így be tudják mutatni a településre látogatóknak, hogyan éltek a jászsági emberek az elmúlt századokban. A turisták megismerkedhetnek a hagyományos tanyaépülettel, régi paraszti használati eszközökkel, tárgyakkal.

A „Kókai tanya” (5136 Jászszentandrás, Felsőtanyai út 25.) felújításával egy régi épületet sikerült megőrizni, mely ugyanakkor új programlehetőséget is kínál a faluba érkező turistáknak. A tanya a turisztikai kínálat növelésével hozzájárul Jászszentandrás turisztikai vonzerejének növekedéséhez. Az épületben kialakított bemutatóterem megálmodói évekig gyűjtötték a Jászságban régen használatos paraszti eszközöket, bútorokat, tárgyakat. A tanyasi élet korabeli kellékeit ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

Kókainé elmondta, hogy 1989 óta foglalkozik falusi turizmussal, szállásadással, vendégek fogadásával. Tíz éve államilag elismert falusi vendéglátó képzettséget szerzett és közel tizenhárom éve szerepel a jászszentandrási Polgármesteri Hivatal szállásadói nyilvántartásában.

A felújított – település központjában elhelyezkedő – szálláshely egy háromszemélyes apartmanból, valamint egy négyszemélyes és egy kétszemélyes tetőtéri lakrészből áll.
Mint azt megtudtuk, a fejlesztés során a már meglévő épületek közé, az ingatlan észak-nyugati sarkába társalgó helyiséget alakítottak ki. A fejlesztés nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a szálláshely elérje a négy napraforgós minősítést.  Jászszentandrás turizmusa a községben található termálfürdőre épül, azonban napjainkban jelentős igény mutatkozik a komplex turisztikai szolgáltatások iránt, mert a termálturizmus önmagában már nem jelent megfelelő vonzerőt. A pályázó a szálláshely kiadása mellett mindig igyekezett kiegészítő szolgáltatást is biztosítani a hozzá látogató vendégeinek, ezért szerepel a szolgáltatásai között az idegenvezetés, programok szervezése, valamint a megvalósult project, a bemutató terem is. Jelenleg három szálláshelyen tudják elszállásolni a vendégeiket, azonban nem volt olyan helyiségük, ahol a látogatók közös programokat tudtak volna szervezni, vagy csak leültek volna egymással beszélgetni, társasjátékozni. Ezt a hiányosságot szüntette meg a fejlesztés. A projekt további célja volt, hogy minél többen és minél hosszabb időt töltsenek el a szálláshelyre érkező vendégek.

A komfortérzet növelte Kókainé Balla Katalin azzal, hogy a két épületet összekötő társalgó helyiséget kialakította, amely kényelmes, mindkét oldalról, folyosóról jól megközelíthető. A keletkező beépített alapterület 287 m2 lett.

A társalgó sarkában egy kétmedencés mosogatót és egy hideg-melegvizes kézmosót szereltek fel, melyet körülcsempéztek, biztosítva ezzel a higiénikus környezetet egy kellemes társaságban eltöltött baráti vacsorához vagy ismerkedési esthez. Rossz idő esetén a hagyományos régi szakmákkal kapcsolatos bemutatók, a térségről és a régiek életéről szóló előadásokat rendezik meg itt, ezzel is kiegészítő programot kínálnak a látogatóknak.

A projekt nyár közepén zárult le, és jelenleg a kifizetési kérelem benyújtását követően, az elszámolás hiánypótlásának elbírálására, valamint a kifizetésre várnak. A pályázat sikeres zárását követően, a pozitív tapasztalatokat érzékelve, Kókainé Balla Katalin és családja újabb fejlesztések ötletein gondolkoznak, és nagy várakozással tekintenek a 2011-ben meghirdetésre kerülő ÚMVP felhívások elé. Addig is szeretettel várják a hozzájuk látogatókat. (5136 Jászszentandrás, Rákóczi út 82.)

 

A beszámoló letölthető!








websas.hu
(c) Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 2008-2009   

Jogi nyilatkozat | Adatvédelem